Sluit je een geblokkeerde rekening af bij een bank of beleggingsonderneming? Of een beleggingsrecht bij een beleggingsinstelling? Dan is deze rekening of dit beleggingsrecht alleen een lijfrente als de uitkering aan een aantal voorwaarden voldoet. Er zijn verschillende soorten lijfrenterekeningen. Deze hebben allemaal hun eigen voorwaarden:

 

  • Hierbij gaat het om uitkeringen die om de zoveel tijd worden betaald. Deze start uiterlijk vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt.
  • Gaan je uitkeringen in vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan geldt de voorwaarde dat je de uitkeringen minimaal 20 jaar moet ontvangen.
  • Gaan je uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet je de uitkeringen 20 jaar ontvangen, plus het aantal jaren dat de uitkeringen eerder ingaan.
  • Tijdelijke oudedagslijfrente. Het gaat hier om uitkeringen die om de zoveel tijd worden betaald vanaf het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt of in de vijf jaar daarna. Deze twee voorwaarden gelden hierbij:
    • Je moet de uitkering minimaal vijf jaar ontvangen;
    • Het totale jaarlijkse bedrag van de uitkeringen uit alle tijdelijke lijfrenten mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Is het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen hoger? Dan krijgt je de uitkeringen minimaal 20 jaar.
  • Heb je een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht waarvan de oudedagslijfrente of tijdelijke oudedagslijfrente nog niet is gestart? Dan moet na jouw overlijden de nabestaandenlijfrente direct starten. Hierbij geldt dat de uitkeringen een looptijd moeten hebben van minimaal vijf jaar.

Met pensioen?

Ben je al klant bij Poliservice en ben of ga je binnenkort met pensioen? Doorloop het scenario Pensioen en ontdek wat erbij komt kijken.

Naar het scenario

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. In een gratis eerste kennismakingsgesprek bespreken we de mogelijkheden.
030-698 18 18Elke werkdag van 8.00 tot 17.00 uur

Lijfrenteverzekering

Je kunt ook kiezen voor een lijfrenteverzekering om extra vermogen op te bouwen. Ontdek hier de verschillende soorten lijfrenteverzekeningen en hun voorwaarden.